Европа е останала глуха за стрелбата по граничарите ни, смята Йотова3Фото© trud.bg

Европа е останала глуха за стрелбата по граничарите ни, смята Йотова

, 6 новини, 0 прегледа

/КРОСС/ Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм - за това как се стреля по български граничари и, че има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха, коментира пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

В името на паметта на тези загинали момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка, посочи Йотова. Тя допълни, че решението за Шенген е отново политическо, така както е било през 2011 година, когато по думите й, България е допуснала голяма грешка и е позволила техническите критерии за приемането в Шенген, така както е било за всички останали страни, да бъдат изместени и заменени от политически критерии.

„Винаги политическите критерии ще бъдат налице, винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия", подчерта вицепрезидентът.