Ердоган може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО - Труд11Фото© nova.bg

Ердоган може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО - Труд

, 33 новини, 0 прегледа

Президентът на Турция предположи, че страната му може да одобри кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, преди да предприеме каквито и да е действия спрямо тази на Швеция, докато турското правителство издаде предупреждение за пътуване за европейските страни поради антитурски демонстрации и това, което определи като ислямофобия, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

Предупреждението за пътуване, публикувано късно в събота, последва демонстрации миналия уикенд пред турското посолство в Швеция, където антиислямски активист изгори Корана и прокюрдски групи протестираха срещу Турция. Събитията затвърдиха досегашния отказ на Турция да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО.

Швеция и Финландия кандидатстваха съвместно да станат членове на военния съюз, като изоставиха дългогодишното си военно необвързаност след войната на Русия срещу Украйна. В предварително записано видео от събитие, публикувано в неделя, президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Турция може да подпише само Финландия.