До месеци подписваме със САЩ за нова ядрена мощност2Фото© actualno.com

До месеци подписваме със САЩ за нова ядрена мощност

, 5 новини, 4 прегледа

Очаква се през следващите месеци да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България. Това отговори на БТА служебният министър на енергетиката Росен Христов на въпрос какво се случва с решението на парламента, чрез което НС задължи Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Още: Изграждаме два нови блока в АЕЦ "Козлодуй, решиха депутатите

Отговорът бе даден по време на проверката на напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. По думите на министъра нещата вървят по график. Той обаче уточни, че в споразумението със САЩ няма да фигурира конкретен брой реактори, а то ще бъде насочено към обмяна на опит, компетенции и всякаква друга помощ, която може да се осигури на правителствено ниво.

"Работи се със САЩ за т. нар предпроектно проучване. Водят се разговори също така и с Министерството на енергетиката на САЩ за подписване на междуправителствено споразумение, което също да подпомогне този процес, както и да осигури достъп до финансиране", обясни министър Христов. Той добави, че България, на база на резултатите от предпроектното проучване за цената на проекта и според нуждите на страната ни от електроенергия, трябва да реши колко реактора могат да бъдат изградени.