Брендо е поискал с молба до съда да излежи присъдите си в България3Фото© trud.bg

Брендо е поискал с молба до съда да излежи присъдите си в България

, 9 новини, 1 прегледа

Задържания в Украйна Евелин Банев-Брендо е поискал с молба до Софийския градски съд (СГС) да излежи трите си присъди в България. В Италия той е осъден на 20 години затвор, в Румъния има влязла в сила 10-годишна присъда, а в България е осъден на 6 г. затвор за пране на пари от наркотрафик.

Банев е подал молба присъдите да бъдат изискани, признати и приети за изпълнение в България, но съдът е оставил без разглеждане молбата му като недопустима. В мотивите си съдебният състав посочва, че на този етап искането е недопустимо и той може да отправи подобна молба едва след като бъде екстрадиран в България или Румъния, която също е заявила, че иска екстрадиция. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Банев бе издирван с Европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол. За ареста му край Киев бе съобщено официално в петък (10 септември). На 8 септември украински съд е постановил временно задържане за 20 дни, а няколко дни по-късно - на 14 септември чрез министерството на правосъдието прокуратурата е изпратила молба за екстрадицията на Банев. От съда в Киев са посочили до Българските власти, че са изпратили информация за ареста на Банев и в Румъния, където също е обявен за издирване заради влязла в сила присъда.