България ще поръча свой специализиран кораб за търсене и спасяване7Фото© actualno.com

България ще поръча свой специализиран кораб за търсене и спасяване

, 15 новини, 0 прегледа

Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Той се срещна с помощник-ректора на Технически университет-Варна Веселин Миланов и кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в ТУ и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на товарния кораб "Вера Су".

Плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 и проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата за поръчка от Изпълнителна агенция "Морска администрация". "Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти", допълни министърът.

Технически университет-Варна пък планира да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност. В учебната програма ще бъде заложена и спасителната акция за "Вера Су".