Асен Василев праща на НС списък на строителни фирми, които си чакат парите3Фото© actualno.com

Асен Василев праща на НС списък на строителни фирми, които си чакат парите

, 11 новини, 1 прегледа

„Ще предложим на Народното събрание да позволи на АПИ, с ясен списък на договорите, да подпише анекс към тях за реалната стойност на възлаганията, за да може да се направят разплащанията към строителните компании“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на среща в МФ с представители на пътно строителния бранш, в която участваха и заместник-финансовия министър Виолета Лорер, зам.-министър Валентин Граматиков, МРРБ и инж. Ивайло Денчев от АПИ, преддаде БГНЕС.

Страните в срещата се обединиха около това решение като единствено възможния начин да бъдат изплатени сумите за извършените дейности, без да се нарушава законът. Предвижда се в анексите да се разпише конкретен план за изплащане на сумите, което би позволило на банките да направят факторинг на плащанията и фирмите да имат достъп до финансов ресурс. Тези решения идват в отговор на установените от служебното правителство подписани договори с направени възлагания значително над стойността им и в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Незаплатените дейности във връзка с поддръжка, ремонт и строеж на пътища вече доближава 800 млн. лева, а АПИ блокира всякакво разплащан...