Американски конгресмен допуска санкции срещу България заради Северна Македония9Фото1Видео© actualno.com

Американски конгресмен допуска санкции срещу България заради Северна Македония

, 22 новини, 0 прегледа

Не харесваме поведението на българското правителство в момента и смятаме, че то трябва да носи отговорност. Те трябва да гарантират, че всички малцинства се третират с уважение. Само за да бъдат част от НАТО и ЕС, те трябва да прилагат тези стандарти. Това заяви американския конгресмен Клаудия Тени, която е съпредседател на групата за приятелство в Конгреса с Македония и македоно-американската общност пред  „Гласът на Америка“ за РС Македония.

"Българите твърдят, че македонците не се държат съседски, има дестабилизация и наистина не знаем причините за това. Бихме искали да видим отговор и ако те имат някакви притеснения, бихме искали да проведем многостранна среща с членовете на комисията по външни работи на Камарата на представителите и евентуално с нашите посланици или други представители от тези страни, за да видим дали можем да постигнем по-добро "приемане на тези страни от ЕС", допълва щатския конгресмен.

Тя критикува също така българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев, че все още не е отговорил на писмо, изпратено до него от 13 американски конгресмени през ноември миналата година, в което се настоява България да отмени ветото си за започване на преговорите на Македония с ЕС.