Байдън със специален пратеник за „Северен поток 2“

Амос Хохщайн (вдясно) е близък съветник на Джо Байдън още от времето, когато той бе вицепрезидент на САЩ.

Задачата му ще е да спре завършването на проекта

Песков предупреди за намеса във вътрешните дела

Администрацията на US президента Джо Байдън смята да назначи специален пратеник за “Северен поток 2”, чиято задача ще е да спре довършването на проекта за газопровод от Русия да Германия през Балтийско море, пише “Политико”.

За поста е избран Амос Хохщайн, който е бил специален пратеник и координатор за международните енергийни въпроси при президента Барак Обама и близък съветник на Байдън, тогава в качеството му на вицепрезидент.
Хохщайн, който миналата година се оттегли от поста си в надзорния съвет на украинската държавна енергийна компания „“Нафтогаз”, отказал коментар пред “Политико”.

Вероятността от назначаването на специален пратеник за “Северен поток 2” показва нова стратегическа насока за администрацията на Байдън. Като цяло тя следва тази на предишната власт, начело с Доналд Тръмп, която бе твърдо против тръбата и дори наложи санкции на фирми, които участват в изграждането ѝ.

Намеренията на Вашингтон (за специалния пратеник) красноречиво говорят за намеса от страна на САЩ във вътрешните дела на други страни, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят