На живо

Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

© Пресслужба Министерски съвет

1076 са регистрираните нови случаи на инфектирани с коронавируса за последното денонощие. Това е 13.8% от направените 7822 теста. На брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да възстанови разформирования в четвъртък от правителството в оставка Национален оперативен щаб за борба с коронавируса и той да продължи да функционира. Предложи начело на него да застане Александър Симидчиев от "Демократична България". За съществуването на такъв орган се изказаха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и вирусологът проф. Радка Аргирова. По-късно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призоваха парламентарно-представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор


"Дневник" проследи на живо развитието на епидемията в страната




Рискът от тромбоза е десет пъти по-голям при боледуване, отколкото при ваксиниране

Проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести обясни пред "Нова телевизия" промените в структурата на коронавируса, които са забелязани при две проби взети в България. По време на брифинга на здравните власти в петък, директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, заяви, че експертите наблюдават и български вариант на COVID-19.


"При българския вариант има замяна на една аминокиселина с друга. Тази промяна е на 25-о място. Това се случва в периферията и това има значение. Целият спайк протеин е този, с когото вирусът се свързва и прониква в клетките ни. Срещу него е насочен имунният отговор. Затова повечето от мутациите са именно в спайк протеина. Тази периферна локализация, която намираме, е свързана с по-голяма вероятност за промяна. Тази атака създава промени във вируса", обясни тя. Според нея по-притеснителни са останалите открити варианти.


Относно ваксината на "Астра Зенека" Христова смята, че няма проблем втората доза да бъде от препарата. "Тези проблеми с централната тромбоза са единици на един милион. Трябва да се знае, че поне 10 пъти по-голям е шансът за венозна тромбоза при COVID-19", подчерта тя.


Относно поставянето на трета игла от ваксината, проф. Христова подчерта, че причина за това са мутациите на вируса. "Още в началото не бяхме сигурни колко дълго ще трае имунитетът. Съдейки от преболедувалите казахме поне 6 месеца, но вероятно е 12 месеца. Към момента е доказано, че британският вариант се покрива от всички ваксини", коментира тя.

Хотелиери призоваха партиите в парламента за спешни действия

Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовават парламентарно-представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото "само след месец за това ще е фатално късно, а държавата ще загуби милиарди инвестиции, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще загубят препитанието си цели региони, в държавната хазна ще влязат значително по-малко приходи, а загубените позиции на българските хотелиери и на туристическия сектор като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия".


Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в момент, в който все още не е наясно кой ще оглави секторът и кога, пишат от асоциацията. "Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на БХРА за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП", категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА.


Коментират, че са изпратили писмо до кабинета в оставка още на 22 февруари и са получили отговор след повече от месец. "В него подробно са обяснени всички програми и процедури на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за подпомагане на бизнеса. Без обаче да е уточнено, че от тези процедури хотелиерският сектор може да се възползва само в редки случаи, при това единствено отделни компании. А останалите хотелиери са оставени на произвола на съдбата", съобщават хотелиерите.

Ще има пик на заразени около Великден, смята д-р Радка Аргирова

Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Ще има пик на заразени около Великден. Има малко лъжливо понижаване. Антителата срещу ваксините успяват да неутрализират, макар и в различна степен. Ние година и четири месеца сме с един щам. Ваксините, които се произвеждат днес ще бъдат ефективни, едва ли ще се наложи два пъти в годината да се сменят ваксини. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.


Тя коментира и проблемите около ваксината на "Астра Зенека". "Налице е световна търговска война, с "Джонсън и Джонсън става същото". Всички ваксини имат нежелани ефекти. Не трябва да се смесват ваксини, хора с първа игла на "Астра Зенека" да си поставят втора игла с иРНК ваксина. Освен антитела имаме и клетъчен имунитет. Два или три месеца трябва да минат след преболедуване, за да един човек да се ваксинира, добре е всеки да си види антителата, съществуват и тестове за клетъчен имунитет", категорична бе проф. Аргирова.


По думите ѝ Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има, който трябва да прави разбор ежедневно или през няколко дни. "Медицински експертен съвет продължава да съществува и не е разпуснат. Очаквам коренно различен щаб", коментира проф. Радка Аргирова. Според нея хората не са уверени, че навреме се взимат мерки и се отварят и затварят определени сектори.

"Подписани са договори, според които през месец май в страната всяка седмица ще пристигат по 270 хил. дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", а през юни доставките се вдигат до 410 хил. дози на седмицa. За два месеца ще приключим с ваксинирането", каза днес премиерът в оставка Бойко Борисов. Според здравния министър в оставка Костадин Ангелов през през май могат да бъдат ваксинирани 50 хил. души дневно, през юни по 55 хил. човека.


Днес се очаква да пристигнат 38 400 дози от иРНК ваксината на "Модерна".

Като числа вървим към овладяване на третата вълна от COVID-19, но броят на интензивно болните продължава да е висок, коментира пред Би Ти Ви проф. Николай Младенов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Болница "Токуда".


"Самият вирус в третата вълна протича по по-различен начин. Има изтегляне на т. нар. "хиперинфламаторен отговор", който се случва като трета част от етапа на развитието на болестта. Изтегля се към края на самото заболяване – след 10-14 ден, когато се разгаря сериозно цитокиновата буря. Оттам се получава едно удължено протичане на заболяването, което отнема между 3 и 5 седмици лечение на пациенти, след като те са негативни по PCR и антигенен тест", поясни Младенов.


По думите му, докато леглата за COVID се увеличават почти тройно, персоналът в болниците остава същият като брой. Това означава, че медиците карат по-дълги смени, почиват по-малко и въпреки това успяват да обгрижат болните и най-вече пациентите в реанимация, които остават в интензивните отделения понякога с месеци.


Според проф. Младенов в България така и не е съставен медицински протокол – документ с необходими стъпки и медикаменти за лечението на COVID болните, докато на Запад протоколите се обновяват на всеки две седмици.

"Не съм убеден, че колективният имунитет у нас ще бъде постигнат в обявените срокове. Смятам, че той е възможен в България не по-рано от следващата година", заяви пред "Нова телевизия" имунологът от БАН акад. Богдан Петрунов.


Той добави, че поради голямата изменчивост на вируса борбата с него ще продължи да е трудна. "Има най-малко 15 хиляди разновидности на вируса. Огромната част от тях загиват, защото те не са биологично важни за вируса. Някои от тях продължават да съществуват и представляват сериозен проблем. Постигането на колективен имунитет може да стане само при много голяма част ваксинирани", каза Петрунов.


Според имунолога е твърде възможно да се наложи всяка година да се поставя нова ваксина, която да има отговор към циркулиращите варианти на COVID-19.

Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да има, смята Ангел Кунчев

"Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения". Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на наскоро разформирования Национал оперативен щаб (НОЩ), за който днес премиерът в оставка Борисов каза, че е наредил да продължи да съществува.


Кунчев обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. "Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа".


Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

© Велко Ангелов


По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от COVID-19. "Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта", категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.


"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.


Кунчев съобщи, че днес заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.


Според него колективният имунитет е постижим през август.

След няколко дни на намаляване на пациентите с COVID-19 в болница, техният брой леко се покачва до 9204. Леко спадат хората в интензивно отделение – вече са 797.

За последното денонощие са поставени 3087 дози ваксина срещу COVID-19. Най-използван е препаратът на "Пфайзер"/"БиоНТех" - 2329 дози, "Модерна" - 569, "Астра Зенека" - 189.


Общо до този момент в страната са използвани 637 216 дози, а имунизирани с две дози са 128 020 човека.

Заразѐн ли съм? Защитен ли съм? В последната година, откакто светът живее с коронавируса, милиони хора търсят отговорите на тези въпроси, в зависимост от това дали още не са, или пък вече са се срещнали със вируса причинител на болестта COVID-19. "Дневник" потърси отговори по най-важните въпроси, свързани с видовете тестове, които се правят към днешна дата, разчитането на резултатите от тях, разликите в показателите и др, от имунолога д-р Цветелина Великова и на д-р Ирена Иванова, началник на клиничната лаборатория в болница "Св. Иван Рилски" в София.


Подробности - тук.

Борисов е разпоредил възстановяване на оперативния щаб, предложи д-р Симидчиев да го оглави

Коронавирусът в България: правителството в оставка твърди, че е възстановило оперативния щаб (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба


На брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да възстанови Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и той да продължи да функционира. Предложи начело на него да застане Александър Симидчиев от "Демократична България", който бе избран за председател на здравната комисия в парламента. Според Борисов новото мнозинство в парламента трябва да реши да остане ли този щаб или да бъде създаден друг.


"Една година не спряха да се подиграват с щаба, горяха се маски. Сега вместо мнозинството да си направи щаб, явно искат да правят провокация. Няма да стане, аз работя само с факти. Голяма част от бизнеса не разбра, че има пандемия", каза Борисов.


Той отрече решението за разформироването на НОЩ да е взето заради реваншизъм. Той припомни, че голяма част от депутатите в парламента са искали този щаб да бъде закрит.


На 15 април след като правителството депозира оставка в Народното събрание, но ще продължи да управлява до назначаването на нов кабинет, пресслужбата на Министерския съвет обяви, че се разформирова щабът за коронавируса. Формално не би следвало да има причина за това.


Щабът за коронавируса бе назначен със заповед на Бойко Борисов на 26 февруари миналата година с цел да организира процесите около контролирането на епидемията от COVID-19 в България. Председател на щаба бе началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски.

Регистрираните оздравели от коронавируса отново са повече от инфектираните

1076 са регистрираните нови случаи на инфектирани с коронавируса. Това е 13.8% от направените 7822 теста. Оздравелите за посочения период са 1204 човека. Починалите са 38.


Активните случаи са малко над 65 хил. - 65 588.


Данни с графики за развитието на епидемията в страната – тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Още от България