Йотова: Европейските граждани очакват резултатна политика за сигурност2Фото© bta.bg

Йотова: Европейските граждани очакват резултатна политика за сигурност

, 4 новини, 0 прегледа

Европейските граждани очакват нова и резултатна политика за сигурност. Темата за самостоятелна отбранителна и политика за сигурност на Европа не е нова, но на този етап политическото говорене е повече в сравнение с резултатите, различията са повече от единодействието и Общата политика за сигурност и отбрана и до днес остава най-слабо развитата европейска политика.

Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на онлайн конференция "Изпреварваме бъдещето: подготовка за НАТО 2030". Във форума, който отбелязва 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, участват бивши генерални секретари на Северноатлантическия алианс, висши представители от структурите на НАТО, чуждестранни експерти по сигурност и отбрана.

"Според мнозина политици и анализатори европейските граждани вече не се питат какво само НАТО и САЩ могат да направят за тях, но най-вече какво самите ние като европейци можем да направим за себе си, да браним собствената си сигурност и да имаме балансирано сътрудничество с атлантическите ни партньори. Скорошно проучване показва, че европейските граждани поставят на първо място като важност темата за сигурността в различните й аспекти", заяви Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава.