Удължават до 14 май частичното бедствено положение във Велинград© dnes.bg

Удължават до 14 май частичното бедствено положение във Велинград

, 6 новини, 0 прегледа

Удължават до 14 май частичното бедствено положение във Велинград. Причината е ново скъсване на дига на река Малка Мътница, съобщи БНР.

Няма опасност за жителите и за подстанцията, която захранва с вода общините Велинград и Ракитово. Нивото на язовир "Малка Мътница" също се следи. Екипите на "Напоителни системи - клон Тополница" са на терен, каза още управителят на дружеството Сашка Целева."Много се повиши нивото на реката. Скъса се дигата на още едно място и започна да разлива вода, но ситуацията е овладяна. Друг проблем е, че яз. „Малка Мътница“ е на 80% и контролирано се изпуска по малко, защото тази вода пък затруднява работата на машините в коритото", обясни тя.

"Не мога да си позволя да увелича количеството в момента за да освободя обема, но въпреки това, всичко е под контрол. Няма опасност. Подстанцията е далече. Взели сме всички мерки. Водата не може да стигне до там. Багерите започнаха работа най-напред в тази част на реката. Укрепена е, така че, няма опасност за подстанцията", добави тя.